Soliga Sonya

Soliga Sonya



Beskrivning

En krämig kittost med mycket smak och karaktäristisk doft. Opastöriserad komjölk.

Belönad med silver i SM i Mathantverk 2013!


Vikt: ca 1 kg


Ystning/Lagring

Soliga Sonya ystas av opastöriserad komjölk vid en jämn temperatur på ca 34 grader.


En liten mängd mesofila och termofila mjölksyrabakterier tillsätts och vegetabilisk koagulant som används istället för löpe. Koagulanten är fermenterad mikrosvamp och godkänd för ekologisk produktion.

 

Osten mognadslagras i ca 16 grader och hög luftfuktighet. Den tvättas dagligen de första 10 dagarna med saltvatten blandat med bakterie- och jästkultur, bl.a. bakterien Brevibacterium Linens. Ytan förvandlas då från nästan vit till orange och utvecklar en karaktäristisk doft och smak. Ostar som behandlas på detta sätt kallas för kittostar eller tvättade ostar.

 

När ostarna fått en härligt orange yta plastas de in och förvaras i ca 6 grader tills de är dags att avnjutas efter ytterligare ca 5 veckor. Då har oftast även vitmögel etablerat sig på ytan.


Serveringsförslag

Låt Soliga Sonya ligga framme en bra stund innan servering så blir den extra krämig och smakrik.

- På ostbricka med honung till

- I pasta- och pizzarätter

- Se receptförslag till höger



Tillbaka till sortimentlistan>>


RECEPTLÄNKAR


    S
oliga Sonya påminner om en Taleggio så alla recept med Taleggio passar utmärkt med en närproducerad, ekologisk Soliga Sonya istället.



Risotto med kittost


Crostini med kittost och soltorkad tomat


Palsternackspizza med kittost


Ciabatta med grillade grönsaker och Soliga Sonya



Vår Soliga Sonya vann silvermedalj i SM i Mathantverk år 2013!