Ostarna

Vårt sortiment


Vi gör färskostar, krämiga dessertostar och hårdostar.

Klicka på namnet för att läsa mer om varje ost.

Tyvärr har getostarna utgått, vi hoppas att de kommer åter så småningom.

Färskostar

Mulliga Maj - lagrad färskost med aska och vitmögel alt. lakrits och rökt salt


Dessertostar

Kaxige Kal - smakrik grönmögel

Lyckliga Laila - dessertost av brietyp

Soliga Sonya - krämig kittost

Behagliga Beda - behaglig grönmögel

Lagrade ostar

Ljuvlige Julius - gammeldags hårdost på opastöriserad komjölk

Mallige Malte - lagrad hårdost tvättad i Ahle Ale

Övriga ostar

Stekheta Stina - Halloumi/Eldost


SAKNAR DU NÅGON OST?

Saknar du någon ost i sortimentet eller har du någon ostfråga?

Mejla oss: info@sommarhagensost.se


YSTNINGSPROCESSEN I KORTHET

  1. Ev. pastörisering
  2. Tillsats av syrakultur/er och mognad av densamma i från 10 min och upp till ett par timmar.
  3. Tillsats av ev. mögel
  4. Tillsats av löpe följt av löpläggning då mjölken koagulerar, ofta 30 min - 1 h.
  5. Brytning, koaglet bryts i kuber mha en sk. harpa
  6. Ostmassan röres, ibland värms den.
  7. Formning, ostmassan öses upp i formar.
  8. Ostarna vänds regelbundet de första timmarna.
  9. Ostarna dräneras i rumstemperatur i 24 h
  10. Nu följer lagringen och ev. behandling. Lagringstiden varierar från 4 veckor till ett år beroende på ostsort.